Techniekfabriek Zutphen krijgt vorm

Vanaf augustus 2023 kunnen jongeren van het vmbo en het mbo in de Techniekfabriek terecht om kennis te maken met techniekvakken en daarmee  ervoor zorgen dat ze uiteindelijk een baan in de technieksector kiezen. “De eerste stappen zijn gezet voor een fysieke Techniekfabriek”, aldus Gerrit Kamphuis, een van de initiatiefnemers van het project. Duurzaamheid staat centraal en studenten moeten op een laagdrempelige manier kennis gaan maken met de techniek vakken. Het tekort aan geschoold personeel  in die sector wordt namelijk steeds groter  door vergrijzing en het feit dat minder jongeren voor techniekvakken kiezen.

De Techniekfabriek wordt gevestigd in de voormalige Reesinkloods waar onderwijs en ondernemers uit Zutphen de handen ineenslaan. Bedrijven maken werknemers vrij om les te kunnen geven  en onderwijsinstellingen  ontwikkelen onderwijsvormen om daarbij aan te sluiten. Er worden nu al lesmodules opgezet, zoals “Hoe  installeer ik zonnepanelen?” en “Wat te doen om een gebouw slimmer en duurzamer te maken?” Boven in het Pakhuis Noorderhaven is hiervoor  al een leslokaal  ingericht.

De gemeente Zutphen springt de komende drie jaar bij met een halve ton per jaar. Daarna moet de “fabriek” op eigen benen kunnen staan.